Foto: TT

Polisen tar fram mördarens profil

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av dna tar polisen fram en profil på den man som misstänks ha mördat en kvinna i ett motionsspår i Upplands Väsby. Förhoppningen är att få fram en bild av hans utseende.

Polisen tar nu tekniken till hjälp i jakten på den man som den 5 augusti misstänks ha mördat den 21-åriga kvinnan som studerade i Umeå.

– Jag vet att man håller på att titta hur man kan få ut mer om den här mannen, säger Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm.

Joggarmordet i Upplands Väsby

Tar fram färg ögonfärg

Dna, som säkrats på platsen och som tros komma från gärningsmannen, har sänts till NFC, Nationellt forensiskt centrum, i Linköping. Förhoppningen är att få veta mer om mannen.

– Med hjälp av dna kan man få fram utseendedrag som bland annat hårfärg, ögonfärg och hudfärg. Vi pratar här om sannolikhetsnivåer men man kan få fram någon form av gärningsmannaprofilbild, säger Martina Nilsson, handläggare för polisen i Stockholms forensiska analysteam.

Hon betonar att hon inte uttalar sig i det enskilda fallet, men säger:

– Metoden används inte i rutinverksamheten utan man får begära att analysen görs. För att göra insatsen krävs en viss mängd dna, och det kan handla om blod, sperma, eller hår.

Nikotin fastnar i håret

Efter dubbelmordet i Linköping 2004 kunde polisen få fram mer information om mördaren tack vare att hans blod och hår säkrades. Polisen vet bland annat att han använde nikotin.

– Är man rökare eller snusare så fastnar nikotinet i håret, säger Martina Nilsson.

Polisen vill inte berätta om den misstänkte mördaren i joggingspåret avsatt exempelvis hår eller sperma.

500 topsade män

Dna-profilen har körts i både svenska och utländska register utan att det gett någon matchning. Dessutom har omkring 500 män topsats i jakten på gärningsmannen, och fler topsas i takt med att tipsen kommer in.

– Vi har satt in en hygglig resurs för att kunna beta av personer som på något sätt dyker upp i utredningen, säger Lars Byström.

Enligt Lars Byström har polisen ännu inte fått svar NFC, men förhoppningen är att information om utseendet ska kunna ringa in mördaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Joggarmordet i Upplands Väsby

Mer i ämnet