Foto: SVT

Polisen: ”Ungdomarna är hjältar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är helt okej för allmänheten att gripa in vid vissa brott, som ungdomarna gjorde i Vilhelmina. Men man måste själv avgöra om det är lämpligt eller inte.

Michael Rystedt är lokalpolisområdeschef för södra Lappland och han tycker att ungdomarna i Vilhelmina är hjältar. De ryckte in och höll kvar en misstänkt rattfyllerist i över en timme tills polisen kom.

– Det är upplyftande – all heder ska dom ha, säger Michael Rystedt.

Val 2018 – Brott och straff

Utgick från Storuman

Han säger att polisen så klart alltid skulle vilja vara på plats inom tre minuter, men att man inte lever i den verkligheten. Just den här natten utgick patrullen från Storuman och det tog en timme att ta sig till Vilhelmina.

– Södra Lappland hängs ofta ut som ett extremt problematiskt område, men utryckningar kan ta lång tid i Umeå också, säger Michael Rystedt.

Sunt förnuft ska råda

Och även om han uppskattar när allmänheten griper in vid brott så gäller det att tänka sig för. Personen man håller fast ska skyndsamt överlämnas till polis och sunt förnuft måste råda.

– Inget är så viktigt att man ska riskera sin egen hälsa. Börjar man uppleva situationen som hotfull så har man rätt att backa därifrån, säger Michael Rystedt.

ENVARSGRIPANDE – så säger lagen

När en privatperson griper in och tar fast misstänkta brottslingar kallas det envarsgripande. Det är reglerat i Rättegångsbalken 24 kap. 7 §:

”Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman”

Det betyder alltså att allmänheten får gripa en misstänkt person som inte redan är efterlyst av polisen bara om det brott som begåtts kan leda till fängelsestraff och personen dessutom tas på bar gärning eller flyr från brottsplatsen.

Källa: Rättegångsbalken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Brott och straff

Mer i ämnet