Polisen utsatt för sabotage – däck punkterade

Uppdaterad
Publicerad

Trafikpolisen i Umeå blev under natten till lördagen utsatta för sabotage – någon har stuckit sönder däcken på polisbussen.

– Det är frustrerande och jag blir uppgiven. Det är någon som tycker sig vilja straffa oss, men det straffar andra, säger Johan Löfstedt, yttre befäl på trafikpolisen.

Det var på lördagsmorgonen när patrullen skulle påbörja sitt arbetspass i Hemavan som sabotaget upptäcktes. Tre av däcken på polisbussen var punkterade med ett vasst föremål. Trafikpolisen delade med sig av detta i ett inlägg på Instagram.

– Vi kom ut på morgonen och då hade någon huggit sönder däcken med ett vasst föremål. Det innebär massa merjobb för oss. Vi missade inget larm men vi fick lägga tid på att hitta någon som kunde laga däcken provisoriskt, säger Johan Löfstedt.

”Allmänheten som drabbas”

Patrullen var i Hemavan för att göra nykterhetskontroller, men la nu flera timmar på detta istället. Polisen bedömer att sabotaget kommer att kosta mellan 20 000 och 25 000 kronor, eftersom bussen var utrustad med specialdäck.

– Det är allmänheten som drabbas av denna meningslösa skadegörelse. Vi kan inte göra vårt jobb, säger Johan Löfstedt.

Händelsen är polisanmäld och förundersökningsledaren bedömer att det ska rubriceras som sabotage.

– Vi vet inte vem som gjort det. Det är som en osynlig fiende, säger Johan Löfstedt.

Tre av fyra däck var punkterade. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.