Foto: TT

Polisen varnar äldre för barnbarnsbedragare

Publicerad

I måndags fick polisen i Umeå in fyra ärenden där äldre personer blivit utsatta för bedrägerier. Nu varnar polisen för att en ny räd av så kallade barnbarnsbedragare är på gång.

Enligt polisen har tillvägagångssättet i ärendena varierat en aning. I vissa av fallen har bedragaren sagt sig ha fel på sin bil och av den anledningen sagt att hen behöver pengar. Vad som står klart för polisen i Västerbotten och Region Nord är att det rör sig om så kallade barnbarnsbedrägerier.

– Det är barnbarnsmotivet, de har bekymmer med bilar exempelvis, sen får de ut både kontokort och koden. De ringer först och sen efter ett tag kommer de hem till personen. I regel är det inte samma person som ringt utan de säger att det är en kompis som kommer, berättar Jan-Erik Andersson, gruppchef inom bedrägeri på Polisen.

Bedragare ute på kustturné

Hans tips till den som misstänker bedrägeri är att ta en funderare på om personen verklien är ens barnbarn men också att ta kontakt med föräldrarna till barnbarnen. Enligt Andersson pågår just nu en form av bedrägeriturné längs Norrlandskusten.

– Den 24/4 var de uppe i Norrbotten, där har vi två till tre brott, den 25 var de i Västerbotten där vi har fyra stycken mellan 11-12 tiden på dagen. klockan 16 inträffar ett likadant fall i Härnösand. På fyra timmar lämnade de Umeåområdet, vart de befinner sig just nu är helt omöjligt att veta, berättar Jan-Erik Andersson.

Snabb information förebygger

Av de fyra bedrägeriförsöken som inträffade i Västerbotten fullbordades två av de. Polisen har inga spår efter gärningsmännen och enligt Jan-Erik Andersson kan snabb information var en nyckel till att förebygga bedrägerierna.

– Det är viktigt med snabb information och att vi sprider den snabbt till alla berörda poliser längs E4. Snabbheten kan vara framgångsfaktorn för annars blir det besvärligt att hitta de, säger han och berättar att efter polisen gått ut med informationen om bedrägerierna så har informationen spritt sig.

– Nu vill jag påstå att hela Sverige vet att det är på gång.

Polisens tips: Så skyddar du dig mot tjuvar och bedragare

– Var kritisk om du blir kontaktad av någon som uppger sig för att vara en släkting.

– Be om telefonnummer eller be att få se legitimation och kontrollera uppgifterna med personer du litar på om du är osäker.

– Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma.

– Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet. Tänk även på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen.

– Blir du kontaktad av en misstänkt bedragare så ska du alltid ringa polisen på 112.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.