Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef vill att förldrarna ska prata med sina barn och ungdomar. Foto: SVT/TT

Polisen varnar för bilträffarna där unga samlas

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har det uppstått stora folksamlingar när ungdomar träffas vid spontana bilträffar och nu larmar polisen.

– Vi vill inte dra alla över en kam, men vi ser baksidor och risker i denna miljö, säger Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef.

Enligt polisen var det så många som upp till 1000 personer och flera hundra fordon som samlades på olika platser i Umeå under helgen.

På polisens hemsida skriver nu Fredrik Jeppsson att det är en växande trend med spontana bilträffar som främst lockar unga i åldrarna 14–20 år och uppåt. Men att polisen även träffar på ännu yngre barn.

Förekommer alkohol och narkotika

– Tyvärr är det så att när berusningsgraden ökar så förändras stämningen. Vi vill inte dra alla över en kam, men vi ser baksidor och risker i denna miljö. Vi ser att det förekommer mycket alkohol och även en viss del narkotika i dessa sammanhang. Med berusningsgraden så ökar också risken för våldsbrott och olyckor, säger Fredrik Jeppsson.

Nu uppmanar polisen föräldrar att prata med sina barn och ungdomar om vad de gör och vilka de umgås med.

– Vi ser det inte lämpligt för barn att vistas på till exempel en parkering där det finns fullt med alkohol och narkotika. Vi behöver föräldrarnas hjälp att föra en dialog med ungdomarna för att få till en förändring på sikt. Vi vill också uppmana alla unga som är motorburna till att ta ansvar. Under pandemin är det särskilt viktigt att inte uppmuntra till att samlas i stora träffar, säger Fredrik Jeppsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.