Polisen varnar för ny våg av bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Bedrägericenter vid polisregion Nord ser nu en ny våg av bedrägerier där personer utger sig för att ringa från banken.

Bedragarna utger sig för att ringa från banken och försöker få enskilda att lämna ut sitt bank-ID, alternativt att swisha pengar till annat konto.

Bedragare som utger sig för att ringa från banken sätter press på personen genom att påstå att det är bråttom – annars går pengarna förlorade på grund av kapat konto.

– Vi började se det här fenomenet i höstas, men det har ökat ända sedan årsskiftet, säger Lars Andersson, chef vid Bedrägericenter Nord.

”Vem som helst kan drabbas”

Bedrägerierna förekommer även i samband med överföringar på större offentliga försäljningssidor på Internet.

– Bedragarna som ringer utger sig vara från flera olika banker, vi ser att det här ökar och eftersom det sker över telefon och på nätet kan vem som helst drabbas, menar Lars Andersson.

Polisen uppmanar nu att man ska vara observant på den här typen av samtal. Behöver du av någon anledning kontrollera – ring själv din bank, det vill säga motringning.

Viktigt att komma ihåg:

  • Bank-ID är en personlig säkerhetstjänst som aldrig ska lämnas ut till någon.
  • Banken ringer aldrig sina kunder för att få dem att genomföra transaktioner på detta sätt.
  • Swishöverföringar sker inte heller på bankens uppmaning.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.