Arrangerad bild på inbrott. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Polisen varnar för ökad inbrottsrisk

Uppdaterad
Publicerad

Under storhelger ser polisen att antal bostadsinbrott har en tendens att öka. Polisen går nu ut på sin webbplats och tipsar om hur man minimerar risken att utsättas.

– Meddela din granne att du ska åka bort och be grannen titta till ditt hus eller lägenhet. Och det kanske inte behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen eller veckan, säger Mats Lundén brottsamordningen region Nord.

Ett annat tips kan vara att tända lampor i bostaden på exempelvis timer även om det är ljust långt in på kvällen eller be grannen parkera bilen på gården, så att det ser ut som om någon är hemma. Det är svårt att förutsäga var inbrott sker.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att gärningsmännen tar sig in via ett fönster eller balkongdörrar på baksidan och används som ingång till huset. Det som tillgripits har varit saker som är lätta att få med sig vid en snabb genomgång av huset.

– Det som försvunnit vid bostadsinbrott har varit smycken och kontanter företrädesvis, säger Mats Lundén.

Ser man något misstänkt så notera så mycket som möjligt och kontakta polisen.

Ser du något misstänkt? – notera följande detaljer

  • Adress, vilket hus/gata/område.
  • Tid, är det pågående eller när hände det?
  • Signalement, ålder, längd, klädsel, olika signalement vid flera gärningsmän m.m.
  • Fordon, registreringsnummer, bilmärke, färg.
  • Riktning, om någon person eller fordon har lämnat platsen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.