Arkivbild. Foto: Thomas Winje Öjord

Polisen varnar för sluga telefonbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Regionalt bedrägericentrum i polisregion Nord har fått flera ärenden där bedragare har sagt att de ringer från polisen och bett om bankuppgifter.

Bedragarna berättar en historia om hur det har försvunnit en större summa pengar från det tilltänkta offrets bankkonto. Lite senare ringer en annan bedragare upp samma person men säger då att de ringer från personens bank.

Den påstådda bankrepresentanten erbjuder sig då stoppa transaktionen innan den går igenom, men ber offret logga in med sitt mobila BankID för att pengarna inte ska försvinna.

Om offret går med på detta får bedragarna sen full tillgång till offrets alla konton och kan då tömma dem på pengar.

Varnar allmänheten

Enligt polisen fungerar det aldrig på det här sättet i verkligheten. Varken polis eller bank ringer upp och frågar efter uppgifter på det sättet.

Polisen uppmanar nu allmänheten att inte gå på bluffen och att aldrig lämna ut bankuppgifter på det sättet. Om man känner sig osäker ska man i stället ringa upp sin bank och fråga dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.