Bild på varningsmeddelandet till vänster. Foto: Privat / Johan Nilsson/TT

Polisens enkla varning skapar förvirring – men är seriös

Uppdaterad
Publicerad

En simpel varning från polisen har blivit en ifrågasatt sak i sociala medier. Det icke officiella utseendet på ett A4-papper som satts upp i Bjurholm har fått en del att tro att varningen är falsk, men nu bekräftar polisen till SVT att den är seriös.

På ett enkelt A4 signerat ”Polisen i Bjurholm” varnas allmänhet för en bedragare som lurar äldre på pengar. Avsändaren varnar för en person som tidigare dömts för åldringsbrott och som misstänkts vara brottsaktiv igen. 

När varningen fotats av och spridits i sociala medier har flera ifrågasatt om det verkligen är polisen som skickat ut varningen. A4-lappen saknar bland annat polisens logotyp och det utseende som polisens pressmeddelanden och varningar brukar ha. 

– Har verkligen polisen i Bjurholm varit ute och postat det till invånarna? Jag misstänker att det är fejk, skriver en av de som uppmärksammat inlägget till SVT Nyheter Västerbotten. 

Men faktum är att det stämmer att polisen gått ut med varningen. Den har satts upp på platser runt om i Bjurholm. Det bekräftar Malin Axroth, kommunikatör på polisen i region Nord.  

Hon säger att polisen nu ska se över sina rutiner så att det i fortsättningen inte råder några tveksamheter när det är polisen som är avsändare.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer