Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Westermark, lokalpolisområdeschef, berättar om hur stämningen var på arbetsplatsen efter våldsdådet på Morö Backe. Foto: Alice Holmström/SVT

Poliskåren i Skellefteå påverkade av fallet på Morö Backe: ”En sådan här händelse minns man”

Uppdaterad
Publicerad

En nioårig flicka hittades svårt skadad och våldtagen i skogen på Morö Backe i Skellefteå i somras. Polisen i Skellefteå har arbetat med fallet sedan den dagen – och många har påverkats starkt av händelsen.

– Det är en händelse man minns givetvis. Det är en stor avvikelse från allt normalt – till och med nationellt vill jag påstå, säger Lars Westermark, lokalpolisområdeschef i Skellefteå.

Fallet har skakat om hela samhället – även poliskåren.

– Om man väljer polisyrket är man ofta förberedd på att ganska förskräckliga situationer kan inträffa och då gäller det att agera professionellt och kunna bemästra situationen, säger Lars Westermark.

Svårt att bearbeta på egen hand

Trots det finns tillfällen då händelserna blir för stora för att kunna bearbeta på egen hand.

– Vanligtvis brukar det räcka med att prata med kollegor som kan känna igen sig i vissa situationer, men vi har också planer och metoder att gå efter, man kan till exempel få företagshälsovård.

Försöker göra Morö Backe tryggt igen

Lokalpolisområdeschefen har ansvarat för trygghetsfrågor efter händelsen på Morö Backe.

– Det handlade om att skapa förutsättningar för att återställa tryggheten i stadsdelen. Den var hotad tiden efter och föräldrar vågade inte ha ute sina barn, men nu har samhället börjat återgå till det normala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet