Foto: SVT

Politiken genomsyrar teaterhösten i Skellefteå

Publicerad

Teaterhösten i Skellefteå kommer att bjuda på något för alla. Så väl familjeteater på arabiska som en romantisk komedi som även sätts upp på Broadway. Men det finns även allvar i höstens program. På Västerbottensteatern vill man ligga steget före och få igång politiska diskussioner inför det kommande valet.

I höst kommer det att bli en hel del politik på Västerbottensteaterns scener. Säsongen startar med en föreläsning om fascism och hotet mot demokratin och sedan blir det förutom poesi och spokenwordkväll på temat också en satsning på nyskrivna pjäsen ”Röst” som handlar om varför det är viktigt att gå och rösta i allmänna val och inte vara passiv.

LÄS MER: Umeås teaterhöst handlar om uppbrott och politik

Enligt Västerbottensteaterns vd Fransesca Quartey handlar det bland annat om att ligga steget före det kommande valet.

– Vi vill hjälpa till att få igång folk och de politiska diskussionerna både på jobben, i hemmet och i offentligheten.

Därför kommer det redan i säsongsprogrammet att finnas en intervju med Staffan Lindberg på temat ”Vill du sälja din röst?”. Lindberg är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och var forskningsledare i studien ”World values survey” där det visade sig att en grupp svenskar inte tycker att demokrati är så viktigt. Ungefär var femte i åldern 18-29 kunde också enligt undersökningen tänka sig att sälja sin röst.

– Det är till och med så att en del kan tänka sig diktatur och då utbrister jag och vi på teatern ett stort ”VA?!” och känner att det här måste vi samtala om, säger Fransesca Quartey.

”Viktigt att förstå hur viktig den egna rösten är”

Upptaktsföreläsningen hålls sedan av Lena Berggren som är docent i historia vid Umeå universitet och följs av att Nina Rashid med sin poesi lyfter frågor om rasism och identitet. Hon är också en av skådespelarna i pjäsen ”Röst”.

– Röst är en föreställning som handlar om att ta ställning och om vikten av att förstå hur viktig den egna rösten faktiskt är för att bygga ett samhälle. Det är lätt att säga ”det där rör inte mig” ända till den dag när någon annan bestämt något som jag inte alls vill ställa upp på, menar teaterchefen.

Teater på arabiska

Men det blir också en del annat. Den romantiska komedin ”Danslektionen” av Mark St German vilken Bobo Lundén regisserar. Den sätts för övrigt upp även på Broadway i höst. Den handlar också egentligen om hur viktigt det är att vi faktiskt lyssnar på varandra.

Och så blir det en del på arabiska, allt från familjeföreställningen ”Den lille prinsen” till ”Min nya väg” som är en musikalisk berättelse om flykt. Det är syriska sångerskan Soher Shukair, Mousa Elias, kurdiske violinisten Mukryan Abubakr som samarbetar på scenen tillsammans med Peter Bryngelsson som bland annat gjort sig känd för sina monstergitarrer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.