Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sylvia Samuelsson (C) och Torsten Lundborg (L) överklagar kommunens tillsättning av den nya kultur- och fritidschefen. Hör dem i klippet ovan. Foto: SVT/Moa Lindberg

Politiker överklagar chefstjänst i Åsele kommun

Uppdaterad
Publicerad

Företrädare för C och L i Åsele kommun överklagar tillsättningen av den nya kultur- fritidschefen. De anser att meriterade personer inte fått komma på intervju.

– Det här är en markering för att vi tycker att det inte har gått rätt till, säger Torsten Lundborg (L), ledamot i kommunstyrelsen.

Nyligen anställdes Paulina Figaro som ny kultur- och fritidschef i Åsele kommun. Till tjänsten var det ett 40-tal ansökningar med varierade meriter.

Enligt kommunens rekryteringsprocess var flera personer på intervju. Därefter valdes en handfull personer ut till personalutskottet, som skulle besluta vem som fick tjänsten.

Överklagar beslutet

Sylvia Samuelsson (C), vice ordförande i kommunfullmäktige, och Torsten Lundborg (L), ledamot i kommunstyrelsen, menar att kommunen inte tagit hänsyn till många sökandes meriter som matchade med annonsen, och som inte kallats till intervju. Nu har de överklagat tillsättningen av tjänsten till förvaltningsrätten.

– Vi vill inte gå på person. Det är rekryteringsprocessen som vi anser har gått fel. Om man uppfyller kraven utan att bli tillfrågad är det stora brister i förfaringssättet. Man har gått utifrån den tilltänka och inte den som anmält sitt intresse med hög kompetens, säger Sylvia Samuelsson (C).

Känd av kommunen

Enligt kommunchefen Nils-Petter Grenholm är processen genomförd som den brukar med chefstjänster. Han tycker att det är tråkigt att det här har överklagats.

Personen som fick tjänsten är känd av kommunen sedan tidigare, något politikerna anser vara en av orsakerna till att just den personen fick jobbet.

– I en liten kommun känner alla varandra. Det är något vi tagit i beaktande. Processen är densamma vilket som, jag känner inte att vi hade kunnat göra på något annat sätt.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Paulina Figaro, som inte vill kommentera var hon tänker om överklagan eller själva processen.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer