Ewa-May Karlsson (C) och de andra politikerna i Region Västerbotten vill ha kvar Renforsen. Foto: SVT

Länets politiker vill har kvar LVM-hemmet Renforsen

Uppdaterad
Publicerad

Alla politiska partier i Region Västerbotten har skrivit under ett öppet brev till Statens institutionsstyrelse, där man uppmanar SiS att avbryta planerna på en nedläggning av LVM-hemmet Renforsen i Vindeln.

Statens institutionsstyrelse, SiS, ser just nu över sina så kallade LVM-hem, alltså hem för de som omhändertas enligt Lagen om vård av missbrukare. SiS vill minska antalet platser i landet och Renforsen, som är landets nordligaste LVM-hem, är hotat. Nu agerar politikerna i Region Västerbotten

”En nedläggning av Renforsen skulle få konsekvenser för länet i allmänhet men för Vindelns kommun i synnerhet”, skriver företrädarna för regionens åtta partier i ett öppet brev till SiS.

Motsvarar 10 000 arbetstillfällen

Politikerna påpekar hur viktigt det är med statlig närvaro i hela landet och att norra Sverige borde ha tillgång till ett LVM-hem. Dessutom handlare det om viktiga arbetstillfällen för en liten kommun i Västerbottens inland. Renforsen har knappt 50 fast anställda samt ett antal vikarier.

”Effekten av en nedläggning i Vindeln motsvarar ca 10 000 arbetstillfällen i Stockholm”, skriver politikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.