Politiker vill hitta en lösning på värdshusfrågan i Bjurholm. Foto: SVT

Politiker vill hitta en lösning på värdshusfrågan i Bjurholm

Publicerad

Värdshusfrågan är viktig för flera partier i Bjurholm och där vill politikerna hitta en lösning. Annars är allianspartiernas förstanamn på kommunlistorna i stort sett nöjda med hur kommunen styrs.

– Det är mest i mindre frågor våra åsikter skiljer sig åt, vi försöker hjälpas åt, säger Ronny Jonsson (C), förstanamn hos det näst största partiet.

Han sticker inte under stol med att han gärna skulle bli kommunalråd om Centern blir största alliansparti. Inför valet tycker han att värdshuset är en viktig fråga och att hitta en entreprenör till det är centralt för kommunen.

Även Liberalerna tycker att värdshuset är en nyckelfråga, liksom att kommunen får igång bostadsbyggandet.

– Bostadsbristen är en stor fråga för oss. Och vi måste försöka få igång värdshuset, det är svårt att främja turism annars, säger Per Lindqvist (L), förstanamn på Liberalernas lista.

Värdshuset viktig men inte en kommunal angelägenhet

Kommunalrådet Christina Lidström (M) och oppositionsrådet Dagmar Schröder (S) håller med om att värdshuset är viktigt, men anser inte att det är en kommunal angelägenhet.

– Tidigare har kommunen drivit värdshuset med arrendatorer och varje år har vi gått back. Det fungerar inte, vi måste använda våra pengar bättre, säger Lidström.

Skapa förutsättningar för att fortsätta vara en egen kommun

Kristdemokraterna ser behov av investeringar inom skola, barnomsorg och äldreomsorg.

– Vi måste skapa förutsättningar för att fortsätta vara egen kommun, säger Gunilla Forsberg (KD), förstanamn på kommunlistan. Hon konstaterar att dialogen inom alliansen är bra, men att varje parti driver sin egen valrörelse.

Vänsterpartiet byter förstanamn, då Wolfgang Hoffman (V) flyttar till Vindelns kommun. Istället blir det Åsa Inefjord som hamnar överst på listan.

– Vi är ett väldigt litet parti, men jag brinner för vård och omsorg, miljö och djurskydd. Jag hoppas verkligen på maktskifte, Bjurholm har varit moderatstyrt så länge.

Rätten till abort

Sverigedemokraternas lista i Bjurholm toppas av Viveka Svensson. Hon är pensionerad läkare och hoppar fortfarande in i hemsjukvården och jobbar. Hon har länge varit engagerad i samhällsfrågor, och har varit med i både KFML (r) och Kristdemokraterna.

– Jag tycker det är viktigt att folk flyttar hit och blir kvar. Kommunen bör upplåta mark och försöka fånga någon entreprenör som kan bygga bostäder, säger Viveka Svensson.

En fråga hon brinner för som inte är kommunal är rätten till abort.

– Jag tycker att abort av medicinska skäl ska tillåtas, men inte användas som födelsekontroll, min uppgift som läkare är att rädda liv, säger hon. Viveka Svensson vill också ha mer kommunala resurser till äldreomsorgen.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.