Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Micaela Löwenhöök, Moderaterna i Skellefteå, om situationen i Boliden. Foto: Marit A Israelsson

Politiker vill starta ambulerande trygghetscenter i Skellefteå

Publicerad

Efter våldsamma händelser i Boliden föreslår nu Moderaterna att det ska skapas ambulerande trygghetscenter i Skellefteås kommundelar.

– Det finns liknande satsningar i Värmland och Stockholm som givit bra resultat, säger Micaela Löwenhöök (M).

Löwenhöök tänker sig en gemensam lokal där myndigheter som polis, socialtjänst och andra samhällsinsatser finns representerade vissa tider och dagar. I en motion föreslår hon Boliden som första etableringsort.

– Jag tror att det är viktigt att samhällets kompetenser och resurser finns nära och inte långt bort i stan.

Medhåll av Sverigedemokraterna

Här får hon medhåll av Sverigedemokraterna som var tidiga med att lyfta den eskalerande situationen i Boliden.

– Det kan till exempel handla om att se över hur socialtjänsten arbetar ute i olika områden, säger Markku Abrahamsson, gruppledare i SD.

Han vill att polisen först ska ge förslag på de bästa konkreta åtgärderna. Micaela Löwenhööks (M) förslag går ut på att satsa extra på en ort då det verkligen behövs, för att sedan kunna förflytta satsningen till annan kommundel.

– Lokalen finns medan personalen ambulerar, förtydligar hon.

Olika tro på om blåljus skapar trygghet

Vänsterpartiets gruppledare Agneta Hansson framhåller att det är polisens jobb att klara brottsligheten, men att situationen i Boliden inte kan lösas genom fler batonger eller kameror.

– Nu när jag står här hemma vid fönstret ser jag att polisen kommer med blåljus. Jag blir inte trygg av det utan tvärtom undrar jag vad för allvarligt som har hänt, säger Agneta Hansson.

Hon trycker istället på vikten av att tidigt identifiera brister som finns kring barn och unga i ett samhälle, för att ha rätt resurser att till exempel kunna möta psykisk ohälsa.

Politiker tror på olika vägar

Situationen i Boliden har delat politikerna. Under hösten debatterades frågan i kommunfullmäktige. En del tror att negativ uppmärksamhet gör mer skada än nytta och skapar en ökad upplevd otrygghet, andra framhåller hur viktigt det är att inte blunda för problemen.

– Jag tror att vi politiker behöver hitta ett sätt att se på situationen så att vi kan dela verklighetsuppfattning och få till en bredare diskussion, säger Markku Abrahamsson (SD).

I videon förklarar Micaela Löwenhöök (M) varför hon tycker att mer måste göras i Boliden, och V:s Agneta Hansson menar att lokaler inte löser några problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer