Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känns osäkert” – hör hur Emilia Ronnhed tänker inför förlossningen. Foto: Anders Öhlund/SVT

Politikern Emilia Ronnhed (V) i Storuman kan tvingas åka 23 mil för att föda – när Lycksele BB stänger

Publicerad

Kommunpolitikern Emilia Ronnhed (V) i Storuman är gravid med sitt tredje barn. Beräknat förlossningsdatum är två dagar innan Lycksele BB stänger inför jul.

Hon kan därför tvingas åka 23 mil till Umeå för att föda – en sträcka som tar ungefär tre timmar att köra.

– Jag håller tummarna. Det kan bli svårt, säger Emilia Ronnhed.

Det är den andra julen i rad som BB i Lycksele stänger på grund av personalbrist. Region Västerbotten beräknar att det är 15 kvinnor i inlandet som kommer föda under de två veckorna som BB är stängt.

– Vi har brist på barnmorskor helt enkelt. Det går inte att få tag i några som vill jobba under jul och nyår, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Förlossningsvården i Västerbotten

”Får bli som det blir”

Emilia Ronnhed (V) är kommunpolitiker och sitter i fullmäktige i Storuman. Hon är beräknad att föda den 17 december. Två dagar senare stänger BB i Lycksele under två veckor. Emilia kan då tvingas åka 23 mil till Umeå för att föda. Det är ungefär lika långt som om en gravid i Stockholm skulle föda i Falun.

– Det får bli som det blir, säger Emilia Ronnhed.

Se kartan som visar verkligheten för gravida i glesbygd:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet