Foto: SVT

Politikerna möttes av protester utanför fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska fullmäktige besluta om en eventuell försäljning av allmännyttan i Umeå. Fullmäktiges ledamöter i Umeå möttes av ett tiotal demonstranter utanför fullmäktigesalen vid lunchtid idag. Stora banderoller med budskapet ”Sälj inte våra hem” bars upp av demonstranterna.

Utanför kommunfullmäktige uppmanade demonstranter folk att skriva på listor med krav om folkomröstning kring miljardförsäljningen av de delar som Bostadens styrelse föreslagit ska säljas.

– Vi tycker att processen kring utförsäljningen har gått alldeles för fort, säger demonstranten Sara Brantheim.

Bostadens utförsäljning

Finns kritiska röster inom (S)

Flera av fullmäktiges ledamöter som SVT talade med på förmiddagen menade att allt talar för att de kritiska rösterna inom Socialdemokraterna som vill återremittera förslaget om försäljning kommer att bli ersatta med ja-röster när beslutet ska fattas. 

Diskussionerna kring en eventuellt utförsäljnig av vissa delar av Bostadens innehav har tidigare varit uppe och enligt Anders Ågren som är Moderaternas gruppledare så har Socialdemokraterna svängt och helt ändrat uppfattning i frågan från att ha varit kritiska till att nu acceptera en försäljning.

Demonstranter tycker det är odemokratiskt

Flera av demonstranterna idag uttryckte att frågan har rusats igenom med en massa undanhållande av information och att det hela har gått odemokratiskt till. Debatten har helt uteblivit menar man. Andreas Karlsson från folkinitiativet mot en försäljning tycker också det är intressant att Socialdemokraterna har svängt i frågan.

– Det är jättemärkligt. De har kört över sina egna medlemmar. Jag förstår inte hur det kan få gå till på det här viset i en kommun som kallas demokratisk, säger Andreas Karlsson, från Folkinitiativet mot försäljning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet