Politikerna om Robertsfors utmaningar

Uppdaterad
Publicerad

Förbättringar inom skolan är en av de stora frågorna i Robertsfors inför valet. Flera partier tar upp skolan när SVT frågar om kommunens utmaningar.

Robertsfors politiker är försiktigt optimistiska inför framtiden. Kommunen mår ganska bra ekonomiskt, arbetslösheten är rätt låg trots Element Six-nedläggningen och det är tryck på inflyttning. Men det finns också mycket som kan förbättras. Flera partier lyfter till exempel upp skolfrågan.

– Skolan är inte under kontroll, säger Kenneth Isaksson (M) förstnamn på kommunlistan.

Val 2018 – #dinröst

– Vi har inte varit bra på skolans område, det kommer vi att jobba aktivt med och höja kvaliteten, säger kommunalrådet Patrik Nilsson (S)

”Måste bara fungera”

Även Vänsterpartiet betonar skolfrågan, liksom Sverigedemokraterna, som lyfter vikten av behöriga lärare.

– Kärnverksamheten måste bara fungera, skriver partiets förstnamn Lars-Erik Nygren till SVT.

Även Centerpartiet tycker att skola och barnomsorg är viktiga frågor.

– Vi måste förbättra barnomsorgen, framförallt i den södra kommundelen, för att skapa förutsättningar att bo där, säger oppositionsrådet Lars Tängdén (C).

Bostadsfrågan central

Flera partier nämner bostadsfrågan som central, till exempel Liberalerna och Centerpartiet. Liberalerna vill också få bort de små vattenkraftverk som finns i kommunen.

– De hindrar utvecklingen i Robertsfors, och utan dem skulle vi kunna utveckla turismnäringen runt Rickleån, säger partiets förstanamn Richard Löwall.

Vänsterpartiets förstanamn Paavo Ruokojärvi säger att det finns ett missnöje med bland annat socialdemokraterna efter nedläggningen av Element Six, vilket skulle kunna öppna för en vänstersvängning i valet.

– Sen är integration en stor fråga för oss, liksom jämställdhet och sex timmars arbetsdag, säger Ruokojärvi.

Mer valfrihet

Kristdemokraterna skulle gärna se mer valfrihet inom välfärden, men lyfter också konkreta omsorgsfrågor.

– Vi skulle vilja ha ett gemenskapsboende i Ånäset, säger Gabrielle Boström, Kristdemokraternas förstanamn i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet