Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kritiken mot filmen om flyget och regionens svar Foto: SVT

Politisk kritik mot regionens flygfilm: ”Det var tydlig flygpropaganda”

Uppdaterad
Publicerad

Ett politiskt bråk har uppstått inom Region Västerbotten efter att en påverkansfilm om flygets betydelse för norra Sverige publicerades på sociala medier. Enligt det vänsterpartistiska regionrådet Liselotte Olsson är ökat flygande inte förenligt med regionens hållning.

I en drygt två minuter lång film som producerats åt Region Västerbotten vill man lyfta fram flygtrafikens goda sidor och hur viktigt flyget är för regionens utveckling. Ett minskat flygande skulle enligt berättarrösten ”slå hårt mot vår välfärd och ytterligare öka polariseringen”. Vidare vill man lyfta vikten av att öka innovationerna för att nå ett mer hållbart flygande och hitta alternativa flygbränslen.

Många politiker och privatpersoner har reagerat negativt på filmen. Och en av dem är det vänsterpartistiska regionrådet Liselotte Olsson som menar att den är ett grovt övertramp.

– Jag blev väldigt upprörd, för det första var innehållet helt galet och för det andra, att lägga ut den på regionens facebooksida som inte ska vara till för att skicka propaganda på det här sättet, säger hon.

Du kallar det för propaganda?

– Ja, det var tydlig flygpropaganda.

Carstedt (S): ”Filmen kunde ha varit bättre”

Den Regionala utvecklingsnämndens ordförande, Rickard Carstedt (S), säger att filmen var alldeles för onyanserad och att den plockats bort på grund av detta. Nu ska man titta igenom den ordentligt och se om det går att hitta en ”bättre nivå” på den.

Om filmen då var onyanserad varför publicerades den?

– Vi som politiker är inte inne och petar utan vi är inne på en övergripande nivå över vad tjänstemännen och förvaltningen ska ta fram här. Här är väl alla överens om att den kunde varit bättre och därför stoppar vi filmen och gör ett omtag.

Du var med och skrev en debattartikel där flera formuleringarna också förekommer i filmen, hur kommer det sig?

Jag tycker att det är viktigt att ta debatten om flyget, för vi måste bli ett samhälle som tar ansvar i klimatdebatten idag. Jag tror att vi har fantastiska möjligheter att bli klimatsmarta häruppe. Men vi måste gå in ta strukturella grepp för att klara klimatet och då handlar det om omställningar av flygbränslen snarare än att förbjuda flyg, säger Rickard Carstedt (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer