Bilden är ett kollage. Foto: TT/SVT

Politiskt S-avhopp vid tolvslaget

Uppdaterad
Publicerad

Jan Johansson (S) tog beslut vid tolvslaget på nyårsafton att hädanefter avsäga sig alla sin uppdrag och sitt medlemskap i Socialdemokraterna i Skellefteå.

Uppdragen han lämnar är en plats som ledamot i socialnämnden samt ersättare i arbetarekommunens styrelse, kommunfullmäktige och socialnämndens individarbetsutskott.

– Det stämmer att jag sagt ifrån mig mina uppdrag, säger Jan Johansson (S) när han nås av SVT Nyheter Västerbotten.

– Det har legat länge och gnagt, men nu blev det så att jag tog beslutet just igår. Det var bara en symbolisk grej att jag sa upp mig innan midnatt. Man behövde säga upp sig innan dess för att lämna över uppdragen till nästa person, berättar han.

Tycker partiet har gett upp

Det är den nationella politiska inriktningen som Socialdemokraterna har som Johansson menar att han inte kan stå bakom.

– Jag tycker inte man står upp för vad man gjorde förr. Nu följer man borgerlig politik och försöker i och för sig ta ansvar för det i Skellefteå, men det är inte något för mig. Jag tycker man ska stå upp för sin egen politik. Det sägs inom S att det är omöjligt att ta tillbaka välfärden, apoteken och sådant. Man har gett upp, menar han som ändå tycker att Socialdemokraterna är det ”minst dåliga” alternativet:

– Skelleftå-sossarna är tvingade att följa rikspolitiken och vi ska sitta och ta ansvar för moderat politik. Det känner jag mig inte bekväm med.

Framöver har Johansson planerat att fortsätta vara demokratisk socialist, men säger att han inte tycker att något annat parti känns intressant.

”Förstår hur han tänker”

Daniel Ådin, vice ordförande i arbetarekommunstyrelsen, tycker avhoppet är tråkigt.

– Det är alltid tråkigt när en partikamrat väljer att hoppa av. Jag förstår hur han tänker. Klart alla människor som är politiskt intresserade har en drivkraft och vilja, och det är självklart att man ibland tycker att det parti man företräder väljer att gå åt olika håll, men de flesta av oss kämpar och försöker vrida det åt det håll man själv vill, säger han.

Förstår du varför han agerar som han gör?

– Om man inte har åsikter och vill förändra så kanske man inte ska vara politiker alls. Det är en del i det att bli frustrerad ibland. Vi har en partikongress i vår som ska fastställa kommande politik, så vi hoppas kongressombuden gör ett bra jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.