Foto: SVT

Politiskt storbråk om EU-migranterna

Publicerad

Vänsterpartiet går nu till hårt angrepp mot Socialdemokraterna och menar att man är hårdnackade och inte tar sitt ansvar för att hjälpa de romska tiggarna. Samtidigt som politikerna bråkar så fortsätter den bistra vardagen för de romska tiggarna.

Frågan om hur kommunen ska ställa upp för romerna som finns i Umeå när det gäller skolgång för barnen eller att romerna ska få bo under drägliga förhållanden delar just nu Umeåpolitiken i två läger.

– Socialdemokraterna i Umeå är just nu väldigt hårdnackade och vill inte hjälpa de romska tiggarna. Jag menar att de har bestämt sig för att abdikera från mänskliga rättigheter, säger Ulrika Edman som är gruppledare för vänsterpartiet.

Ger kyrkan ansvaret

Just nu lämnar alltså majoriteten av de politiska partierna över ansvaret för de romska EU-migranterna till kyrkorna och andra frivilligorganisationer. Och samtidigt som politikerna käbblar så fortsätter den bistra vardagen för de romska familjerna.

Frågan om hur EU-migranterna ska få hjälp eller inte i vinter delar nu Umeåpolitikerna i två läger.

”Har abdikerat från ansvar”

Vänsterpartiet, som får draghjälp av Centern och Feministiskt initiativ, menar att socialdemokraterna är hårdnackade och att man har abdikerat från sitt ansvar när det gäller mänskliga rättigheter.

Margareta Rönngren som är socialdemokratiskt kommunalråd säger däremot att vänsterpartiets åsikter är direkt kränkande mot socialdemokraterna.

– Det här handlar inte om socialdemokraterna utan om alla partier i Umeå kommunfullmäktige förutom vänsterpartiet, säger hon.

Men är det inte en allvarlig anklagelse som vänsterpartiet för fram emot er?

– Nej men jag anser inte att vi bryter mot några mänskliga rättigheter, säger Margareta Rönngren (S).

Saknar toalett och dusch

Sista sammanställningen som kommunens samordnare för EU migranter gjorde visar att det var cirka 30 husvagnar som nu står uppställda i Baggböle, Klockarbäcken och några i I-20 skogen, totalt omkring 130 personer. De lever under knappa förhållanden där det saknas både toalett, dusch och ordentliga tvättmöjligheter.

– Men det är ändå så att de här människorna är här tillfälligt i landet som turister. Ingen av dem har sökt asyl eller uppehållstillstånd utan de vistas här i landet som turister och då ska de behandlas så också utifrån EU-lagstiftningen, säger Ulrik Berg (M) vice ordförande i byggnadsnämnden.

Men är det hållbart att de har ett sådant bristfälligt boende i sina husvagnar på Klockarbäcken?

– Nej, men jag tänker inte medverka till att det blir några kåkstäder i Sverige utan jag tycker att man borde satsa och hjälpa romerna nere i Rumänien istället, säger Peder Westerberg som är liberalernas gruppledare i Umeå.

”Moraliskt och humanitärt ansvar”

Just nu lämnar alltså majoriteten av de politiska partierna över ansvaret för de romska EU-migranterna till kyrkorna och andra frivilligorganisationer. Och samtidigt som politikerna käbblar så fortsätter den bistra vardagen för de romska familjerna.

– Umeå kommuns ledande politiker har både ett moraliskt och humanitärt ansvar för de här människorna som fryser i sina husvagnar, säger Ulrika Edman (V).

– De regler och lagar som finns idag är inte anpassat för att EU-medborgare ska åka till ett annat  EU-land och att det landet ska stå för välfärden, säger Margareta Rönngren (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer