Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stammarna med avhuggna kronor kommer fungera som insektshotell i några år framöver. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Avkapade trädstammar sparas i Hagaparken i Umeå – för insekternas skull

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har kapat av kronorna på sju popplar i Hagaparken i Umeå. Tanken är att stammarna ska bli insektshotell.

– Vi klassade dem som riskträd, och behövde kapa bort kronorna. Istället för att hugga ner hela träden har vi bestämt att spara stammarna till insekter, säger Michael Holmström, stadsträdgårdsmästare i Umeå kommun.

Det pågår för tillfället en utredning om vad som ska hända med Djupbäcken i Hagaparken i Umeå. Innan utredningen är klar, anser inte kommunen att det finns anledning att plantera nya träd där popplarna nu står utan krona.

– Träden kommer inte att ersättas av nya träd innan vi vet vad som ska hända i parken. De kommer att ersättas på något sätt, men det blir inte förrän om några år. I väntan på det har vi valt att behålla stammarna för insekterna och fåglarnas skull, säger Michael Holmström, stadsträdgårdsmästare i Umeå kommun.

Hur har ni resonerat kring det estetiska med att göra så i en stadspark?

– Det är ju inte supersnyggt, men man får ta det onda med det goda. Det tillför ju lite ändå, stammarna i sig, säger han.

Hör om de avkapade träden i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer