Stefan Jansson, professor i växters cell- och molekylärbiologi vid Umeå universitet. Foto: Umeå Universitet, Klara Stefansson/SVT.

Populär professor i Umeå prisas

Publicerad

Stefan Jansson, professor i växters cell- och molekylärbiologi vid Umeå universitet tilldelas 2017 års Kunskapspris på 100 000 kronor.

Stiftelsen ÅForsk delar årligen ut pris för kunskapsspridning på 100 000 kronor för framstående insatser inom kunskapsspridning av rektorer vid universitet och högskolor. Bland tidigare pristagare finns bland andra den framlidne folkbildaren Hans Rosling (2006).

Priset för 2017 tilldelas umeåprofessorn Stefan Jansson ”för sina framstående insatser som engagerad och outtröttlig folkbildare som håller kunskapens fana högt”.

– Det kommer att behövas väldigt många sådana som jag för att axla hans (Hans Roslings reds. anm.) mantel, säger Stefan Jansson, i ett pressmeddelande.

– Man blir ju jätteglad och ser det som en uppmuntran. Förutom själva äran är det dessutom pengar som gör att man blir uppmuntrad.

Debattklimatet behöver folkbildare

Jansson lyfter betydelsen av ett sådant här i pris i dagens debattklimat.

– Det är onekligen så att det pratas mer om alternativa fakta. Det är nästan löjligt hur mycket det pratas om det här nu jämfört med bara några månader sedan. Det är illavarslande att det blivit så. Ser man optimistiskt på det så kan det vara så att många är mer medvetna om att det faktiskt är ett problem att kunskapens röst har svårare att nå fram.

Att forskare uppmuntras att folkbilda på det här viset hör inte till vanligheten.

– Det är ett problem att vi inom akademin inte hittat ett system att uppmuntra det på. Det är svårt att göra karriär inom akademin genom att gå ut och prata med media. Förhoppningsvis är det inte bara jag som känner att man får personlig lön för mödan.

Stefan Jansson är en internationellt ledande forskare inom växtområdet och är en av Europas mest citerade i ämnet. De senaste åren har hans fokus legat på lagstiftnin kring GMO, genmodifierade organismer, i relation till nya tekniker för genom-editering som CRIPSPR-Cas9 som tagits fram av bland andra umeåforskaren Emanuelle Emmanuelle Charpentier.

Motiveringen till 2017 års Kunskapspris

Visa

”Stefan Jansson är en engagerad och outtröttlig folkbildare som håller kunskapens fana högt. Han är ständigt engagerad i samhällsdebatten, han medverkar i alltifrån humorprogram till politikerdebatter och berättar om sin och andras forskning såväl för skolklasser och som för pensionärer. Han verkar aktivt för att föra in ett kunskapsperspektiv i debatten om GMO och ekologisk odling för att motverka faktaresistens.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer