Nu avgörs SM i hundkapplöpning i Skellefteå

Publicerad

Fem arrangörsstäder har blivit fyra. Nu kan svenska mästerskapen i hundkapplöpning hållas i Skellefteå allt oftare.
– Självklart ska vi arrangera fler SM, säger Anne-Lie Källmark, vice ordförande i Skellefteå Hundkapp.

Norr om staden, på Skellefteå Greyhound Park, hålls årets SM i hundkapplöpning. Det är femte gången mästerskapet hålls i Skellefteå och i framtiden kan evenemanget bli allt vanligare. Tidigare turades fem städer om att hålla SM, men en bana har stängt och nu är de bara fyra kvar.

– Det är hund- och folkfest. Detta är ett av de största årliga evenemangen och att få ta det till Skellefteå är jätteroligt, säger Anne-Lie Källmark, vice ordförande i Skellefteå Hundkapp.

På mästerskapscampingen rör sig människor i alla åldrar, och för Anne-Lie är hundkapplöpning en familjesport. Hon har själv med två söner på tävlingen och det finns även en ungdomsliga. På lördag avgörs SM-finalen.

”Har varit för dåliga på att marknadsföra oss”

I Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund (SHCF) finns omkring 500 medlemmar. Men trots ett påtagligt engagemang från deltagarna verkar det vara svårt att nå ut och väcka intresse hos publiken.

– Många har ingen aning om att vi har en modern bana här i Skellefteå, säger Anne-Lie, som menar att det är Europas modernaste bana.

– Det är något vi får ta på oss, vi har varit för dåliga på att marknadsföra oss. Inte bara vi i Skellefteå utan hela landet.

Men kanske kan en vändning vara på gång. Flera av klubbarna har nämligen startat en gemensam marknadsföringsgrupp med syfte att skapa förbättring.

– Jag hoppas fler får upp ögonen för sporten och hur roligt vi har det, och kanske fler medlemmar som vill prova, säger Anne-Lie.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer