Maria Ibsén, pressansvarig Postnord. Foto: Pressbild

Postnord – ”Förblir ett mysterium”

Publicerad

Kondy Lundström, 83 år, från Burträsk fick nyligen en inbjudan till julbord från Skellefteå kommun – men det tog 24 år för brevet att komma fram.

– Det går inte att spåra ett brev med vanligt porto, ett paket med streckkod går däremot att följa hur det färdas, säger Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord.

För Kondy Lundström tog det lång tid att greppa hur gammalt brevet var.

– Brevet var så fräscht, inte en enda fläck. Det var först när min son påpekade att det var daterat 1994 som jag förstod att brevet måste kommit bort under alla år, säger hon och skrattar.

”Krävs att det som postas blir avläst med jämna mellanrum”

Brevet är poststämplat 11/15 1994 och någonstans under posthanteringen har det hamnat på villovägar. Enligt Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord, så är det i princip omöjligt att veta var brevet varit.

– Det ska inte finnas någon möjlighet att det har fastnat hos oss. Men eftersom brevet inte kan berätta själv var det varit så kommer vi aldrig att få veta. En teori är att det kanske kommit fram till fel person, som sedan i sin tur glömt bort brevet och postat det efter alla dessa år, säger hon.

Om det hade varit ett paket med streckkod – hade det gått att spåra då?

– Det hade funnits större möjligheter, även där bygger det på att paketet blir avläst med jämna mellanrum, avslutar Ibsén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.