Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förlossningspersonalen har slitit hårt i sommar, säger Erika Häggblad, ordförande vid Barnmorskeförbundet Västerbotten. Foto: SVT/TT

Barnmorskeförbundet om sommaren på BB i Västerbotten: ”Värsta någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskeförbundet vittnar om att sommaren för de anställda på BB i Västerbotten har varit värre än någonsin tidigare. Och menar att det måste till radikala förändringar för att säkra förlossningsvården framåt.

–  Sommaren har varit värre än den någonsin varit tidigare. Det har varit många dubbelpass och många har fått göra avkall på sina semestrar. Och det innebär att nästan alla barnmorskor i vårt län inte har kunnat återhämta sig, säger Erika Häggblad, ordförande vid Barnmorskeförbundet Västerbotten. 

Många barnmorskor har i sommar dessutom fått tre veckors semester istället för fyra. Och enligt Erika Häggblad är det dessutom svårt att ta ut den sparade semesterveckan senare under året eftersom bemanningen är tunn.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa håller med om att sommaren varit ansträngande för personalen.

– Det är inte så här vi vill ha det för dem som jobbar hos oss. Vi vill ge vår personal fyra veckors semester, det är vår ambition.

Brita Winsa menar också att coronapandemin också påverkat arbetssituationen.
– Den har tröttat ut alla extra mycket, det var väldigt sliten personal som gick in i sommaren, säger hon.

Covid-läge sedan 2017

Men Barnmorskeförbundet menar att bemanningsläget var ansträngt redan innan pandemin kom.

– Vi har nästan sommarbemanning året runt nu och det är riktigt, riktigt illa. Det pratas mycket om att covid-personal har haft det jobbigt de senaste åren, men vi har haft covid-läge hos oss sedan 2017. 

– Att gå till jobbet och inte veta när man får gå hem, det är klart att hela familjen blir lidande. Och det är en av anledningarna till att vår arbetsmiljö radikalt har försämrats. Vet man inte vilka tider man jobbar är det klart att man börjar fundera på om man ska fortsätta i det här yrket.

Regionen ska göra en utvärdering av sommarverksamheten inom kort.

– Vi visste när vi gick in i sommaren att vi hade ett tufft bemanningsläge. Vi kommer att jobba vidare med den här frågan, försöka att se till att det utbildas barnmorskor och se till att vi har en bra arbetsmiljö så att man vill jobba kvar. Även lönefrågan finns med. Dessutom tar vi in den hyrpersonal som vi får tag på, säger Brita Winsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet