Foto: Linnéa Therese Dimitriou/Umeå universitet

Printar världens högsta 3D-utskrift i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Ett världsrekord ska att slås på Umeå universitet. En före detta student håller just nu på att skriva ut Babels torn i 3D och är på god väg att krossa tidigare rekord med dunder och brak.

Det är på Sliperiet på konstnärligt campus på Umeå universitet som en 3D-modell av Babels torn och redan nu tros det vara det högsta som gjorts i materialet termoplast, nästan fyra meter högt.

Den nuvarande höjden är nästan en meter högre än vad den i dagsläget största existerande 3D-skrivaren kan skriva ut. Tekniken bakom är en unik 3D-skrivare som kan hänga fritt i taket.

Billig och flexibel modell

Det som gör skrivaren unik är att priset på den är billig vilket var en av de främsta anledningarna till att den före detta studenten Torbjørn Ludvigsen valde att använda den.

– Jag kunde inte tror att det kunde gå så här bra, säger han.

2000 kronor kostar den att producera i jämförelse med en halv miljon som andra modeller. Men flexibiliteten spelar också roll då skrivaren som används nu kan fästas med fiskelinor

– Fästpunkterna sätter gränserna för hur högt och brett man kan bygga, säger Linnéa Therese Dimitriou, konstnärlig ledare vid Sliperiet som var den om bjöd in Torbjørn till projektet.

Skrivaren är inte supersnabb men under de 150 timmar som den varit igång har den alltså nått tre och en halv meter i höjd men man siktar på fem meter. Att också försöka sig på att slå rekordet var något som fanns med i bakhuvudet berättar Linnéa Therese Dimitriou.

– Den högsta vi kände till kunde printa två meter och vi tänkte att vi absolut kan printa högre än så, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer