Hör varför Victor Lindgren valde att spela in filmen i Holmsund, utanför Umeå. Foto: Simon Öhman

Prisbelönte Victor Lindgren debuterar med långfilmen ”Till drömmarnas land”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag har filmen ”Till drömmarnas land” premiär. Det är Victor Lindgrens långfilmsdebut och den utspelar sig i hans hemort Holmsund.

Lindgren har regisserat, skrivit manus och klippt, och han har tidigare gjort flera prisbelönta kortfilmer.

Handlingen baserar sig runt Elin och Sabina. Sommarlovet ska just börja när de lär känna varandra, Sabina från Rumänien och Elin från Holmsund.

En vänskap mellan de båda tonårstjejerna växer fram i skuggan av den svenska debatten om invandring och EU-migranter. Filmen beskriver rasism, utanförskap och rädsla.

– Bakgrunden till filmen är att jag har varit väldigt frustrerad över hur Sverige ser ut. Det har blivit mer inhumant, vi har blivit rädda och försökt hitta sätt att rädda oss själva genom att söka efter en gemensam fiende, en fiende som ganska ofta är invandrare, säger Victor Lindgren.

”Till drömmarnas land” fick redan före premiären pris. Svenska kyrkans filmpris 2019 gick till filmen med motiveringen: ”Med stark närvaro, fingertoppskänsla och intensitet fångar denna debutfilm en rad av samtidens brännande frågor.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.