Marie Simonsson, ordförande Norra skogs forskningsstiftelse. Foto: Mia Bohman

Privata skogsägare vill också satsa mer på kunskap om törskate

Publicerad

Norra skogs forskningsstiftelse har i år också beslutat att satsa lite pengar på multiskadad ungskog där problemet med rostsvampen törskate ingår.

– Vi vill signalera att det behövs tillämpad forskning som i praktiken kan hjälpa de familjeskogsägare som står där med skadorna, säger ordförande Marie Simonsson.

Forskningsstiftelsen inom Norra skog (fd Norra skogsägarna och Norrskog) med 27 000 privata skogsägare från Jämtland till Norrbotten kallar det för en temasatsning och fokuserar extra på området de närmaste åren. För medlemmarna handlar det enligt Marie Simonsson inte bara om hur skador kan förhindras utan också mycket om vad man kan göra av skadad skog så att den inte går till spillo.

– Kan vi använda skadade träd i våra sågverk, i byggprodukter eller på något annat sätt så att de ändå får ett värde istället för att bara bli ved, frågar hon sig.

För privata skogsägare handlar det förstås mycket om ekonomi, men enligt henne mer än så.

– Det är mycket känslor i det här. Man går ut och upptäcker att den skog som pappa planterade för 50 år sedan är förstörd, konstaterar Marie Simonsson.

Vill se fler råd

Hon lyfter också fram att familjeskogsbruken behöver mer handfasta forskningsråd i tider av klimatförändring, när stormarna blir fler.

– När det blir varmare, blötare, mer ohyra och svamp: vad ska jag plantera för träd idag som mår bra om 80 år, undrar hon som själv är skogsägare och ser många förändringar i verkligheten.

Den medfinansiering som forskningsstiftelsen bidrar med i det här skedet är ungefär en miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.