Foto: SVT

Privatdetektiv jagar CSN-smitare i USA

Uppdaterad
Publicerad

Före detta studenter är skyldiga staten miljarder i uteblivna studielån.

Många av dem finns i USA och CSN har anlitat en detektiv för att hitta smitarna.

Och detektivinsatsen har gett resultat – fler har börjat betala in.

15 personer på Centrala studiemedelsnämnden, CSN, i Umeå arbetar dagligen med att hitta svenska studenter som inte betalat tillbaka sina studieskulder. Summan för 2018 ligger på 14 miljarder kronor och totalt är det 63 000 låntagare som befinner sig utomlands.

Av dessa är det cirka 10 000 som CSN klassar som ”dåliga betalare”. Det betyder att de bara betalat av lite eller inte betalat tillbaka något alls på tre år

– Det finns ingen typisk person som inte betalar. Det är alltifrån välbetalda it-konsulter till de som inte har ett jobb, det finns allt, säger Helena Fällman, verksjurist på CSN i Umeå.

Framförallt är det människor som bor i USA, Storbritannien och Norge som är av särskilt intresse.

I just USA återfinns 10 100 personer. Närmare en fjärdedel av dem är så kallade ”dåliga betalare” och den gruppen är skyldiga 1,1 miljarder kronor.

– Vi vet inte exakt vad det beror på, det finns mycket skyddsregler för konsumenter i USA men framförallt kanske det beror på att man är långt ifrån Sverige. Att man inte har lika mycket kontakt med Sverige längre, säger Fällman.

Trendbrott under 2018 – fler betalar

Därför har CSN sedan i höstas använt sig av en privatdetektiv som är stationerad i USA och som hjälper till att hitta personerna.

– Privatdetektiven har tillgång till uppgifter som vi inte har här i Sverige. Hon hjälper oss att leta efter telefonnummer, mailadresser och postadresser så att vi lättare ska kunna komma i kontakt med personerna, säger Helena Fällman.

Detektiven verkar också ha gett resultat. Fjolåret har nämligen varit ett trendbrott då fler betalar.

– Jag tror att är mycket på grund av den dom vi fick från USA 2015 som visar att svensk lagstiftning blir tillämplig. Man vet att det inte är lönt att sätta emot utan man vill nog väldigt gärna börja betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.