Under fredagen drabbades sjukvårdsupplysningen av tekniska problem som bland annat orsakade störningar i upplysningens telefonlinje. Foto: Anders Wiklund/TT

1177 fungerar igen efter landsomfattande problem

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av fredagsförmiddagen var 1177:s telefonrådgivning drabbade av tekniska problem. Störningarna drabbde hela landet och vid lunchtid fungerade tjänsten igen

– Sjuksköterskorna kan fortfarande svara i telefon och hänvisa vidare men är kraftigt begränsade, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef för 1177 Vårdguiden i Västerbotten i ett pressmeddelande.

Sedan 05 på fredagsmorgonen är har 1177 haft stora problem med störningar för den som söker rådgivning via telefon. Störningarna innebär att 1177:s sjuksköterskor inte har möjlighet att skriva journaler. De har inte heller tillgång till beslutsstöd eller den katalog med vårdutbud som de behöver i sin rådgivning.

– Vi uppmanar därför alla som är i behov av en bedömning idag att i första hand vända sig till Hälsodigitalen, sin hälsocentral eller försöka ringa 1177 igen senare, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef för 1177 Vårdguiden i Västerbotten.

Vid 13.30 meddelade region Västerbotten att problemen nu är lösta och tjänsten fungerar igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.