Problemen med trygghetslarm, som berör runt 600 personer i Umeå, uppges vara nationella. Foto: Andreas Hillergren/TT

Problem med trygghetslarmen nationellt – 600 berördes i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Söndag morgon slutade runt 1 500 trygghetslarm i Sverige fungera efter att leverantören av larmtjänsten drabbats av störningar. Bara i Umeå kommun fanns runt 600 drabbade.

Vid 18-tiden var problemet åtgärdat.

– Nu fungerar de som de ska igen, säger Fredrik Hallstan, presstalesperson på Tele2.

Problemen ska ha bestått i att det stundtals är svårt att komma fram till larmcentralen och felet uppges ligga hos leverantören.

– Vi betraktar detta som allvarligt, säger Martin Puumalainen, Sverigechef vid leverantören Careium till TT.

Tillbaka vid 18-tiden

Tillsammans med operatören Tele2 har Careium arbetat för att lösa problem. Vid 18-tiden fungerade samtliga trygghetslarm igen, enligt Fredrik Hallstan på Tele2. Vad som orsakat felet kan han i nuläget inte säga.

– Vi kommer att göra en analys för att minimera risken att detta händer igen, säger han.

Careium har omkring 90 000 trygghetslarm totalt i landet.

– Det är ett fåtal av våra trygghetslarm som drabbas. Men det är inte någon geografisk avskiljning, det är över hela landet, säger Martin Puumalainen till TT.

Ringa larmpatrullen

I Umeå kommun var som mest 600 personer drabbade av larmproblemen.

– Vi är nu extra uppmärksamma och hör av oss till brukarna för att kontrollera så att allt är bra, sa Annette Johnson, verksamhetschef hemtjänsten under söndasförmiddagen.

Enligt Umeå kommun kommer 50 larm behöver startas om för att fungera. Det kommer nattpatrullen att göra under kvällen och natten. 

– Vi är så glada över att larmen nu fungerar igen som de ska och att inga brukare har kommit till skada på grund av problemen med larmen, säger Annette Johnson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.