Professor skeptisk till nya viktminskningsmetoder

Uppdaterad
Publicerad

Det finns allt fler metoder att gå ner i vikt. Ultraljudsbehandling och infraröd värme är några av dem.

– Det fungerar, vi har nöjda kunder, säger man på Umeå Wellness Center, som erbjuder behandlingen.

– Rent humbug, säger Stephan Rössner, som jobbat med överviktiga i över 20 år.

Fetma och övervikt börjar allt mer bli ett folkhälsoproblem. Antalet feta människor, med BMI över 30, har fördubblats sedan 1980 enligt siffror från Statistiska Centralbyrån, och fetma kryper allt lägre ner i åldrarna. Med övervikt och fetma kommer följdsjukdomar som brev på posten; diabetes, ledbesvär och hjärt- kärlsjukdomar.

En rad olika behandlingar

Inte konstigt att det är lätt att bli lockad av snabba metoder att tappa i vikt. Sätten är många. I Umeå kan man välja mellan en rad olika behandlingar – Lipo Laser och Sonic Slim är några av dem.

– Sonic Slim fungerar så att man ultraljudsbehandlar de delar av kroppen som man vill åtgärda, säger Pernilla Asplund på Umeå Wellness Center. Ultraljudet frigör fettsyror i cellen som sedan går ut i lymfsystemet. Och det fungerar, vi mäter våra kunder efter behandling och det är skillnad.

Efter behandlingen ska man svettas ut slaggprodukter, och det gör man genom att röra på sig eller genom infraröd värmebehandling, som en bastu ungefär.

– Den infraröda bastun gör att man svettas på djupet, säger Jannike Sandström, som är hälsocoach och Pilatesinstruktör på Umeå Wellnes Center. Sen tipsar vi om hur man ska äta och röra sig i övrigt också, vi ser till helheten.

Professor är kritisk

Men många tror inte alls på de här behandlingarna. Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska institutet i Huddinge är mer än skeptisk.

– Det är ren smörja det här. Fettet kan inte smälta ut i systemet, kroppen fungerar inte så. Det enda som hjäper för att gå ner i vikt är att äta mindre och springa mer. Men det vill ingen höra för det är så tråkigt, säger Stephan Rössner.

Inger Ljung

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.