Professor Fredrik Elgh utsatt för hundratals hot under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, har fått ta emot hundratals hot under pandemin.

Han säger att debattklimatet hårdnat och att det bara blir värre och värre.

– Någon skrek att jag var landsförrädare och inte hade något levnadsvärde kvar, säger Elgh.

Anställda på Folkhälsomyndigheten har blivit utsatta för hat och hot under pandemin, detta har SVT tidigare rapporterat om. Men även forskare som har uttalat sig om covid-19 har drabbats av hot.

En av dem är Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet. Han har vid flera tillfällen under pandemin debatterat och ifrågasatt Sveriges coronastrategi. Han har många gånger uttalat sig om att han tycker att Sverige borde ha striktare restriktioner.

Coronaviruset i Västerbotten

Han uppger att han får ta emot hundratals hot via mail och telefon och räknar han in det som skrivs på sociala medier handlar det om tusentals hot.

– Det är mycket och det blir bara värre och värre. När stormen ven som värst i april kände jag att det kanske inte är värt att göra det här. Men det reste jag mig snabbt ur. Jag ger mig inte nu, säger Elgh.

Fredrik Elgh säger däremot att han inte har polisanmält något av hoten då han tycker att det är för tidskrävande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet