Yngve Gustafson radar upp risker med äldre inte får rätt kost. ”Det sätter ner immunförsvaret”. Foto: SVT

Professorn om äldrematen: ”Det är skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Geriatrikprofessorn Yngve Gustafson skräder inte orden när det gäller innehållet i matlådorna till de äldre som bor hemma i Skellefteå.
– Gamla svälter ihjäl, säger han.

När SVT skickade en av matlådorna till ett laboratorium så visade det sig att kycklingrätten bara innehöll 300 kcal – en femtedel av ett dagsbehov för en 80-årig kvinna. Den lådan har serverats till äldre som har hemtjänst i Skellefteå.

Yngve Gustafson är överläkare och professor i geriatrik – han är upprörd.

– Om de här siffrorna stämmer så är det nästan skandal, i praktiken svälter de gamla ihjäl. Det handlar inte bara om mängden kalorier, utan om att det är näringstätt, säger Yngve Gustafson.

”Sätter ner immunförsvaret”

För de äldre som inte får i sig rätt kost så finns det stora risker.

– Näringsbrist hos äldre sätter ner immunförsvaret, man får infektioner, blir deprimerad, förlorar muskelmassa och får en ökad risk att ramla och skada sig, säger Yngve Gustafson.

Yngve Gustafson är bland annat känd från tv-programmen ”Sveriges bästa äldreboende” och ”Sveriges bästa hemtjänst” i SVT.

Nu vill han skrota de generella matlådorna och vill istället se att en dietist går igenom varje persons behov och gör en individuell plan för maten.

– Ofta har man gjort ett billigt uppköp för att få ner kostnaden och inbillar sig att alla kan ha samma matlådor och så är det absolut inte, säger Yngve Gustafson.

”Inom Livsmedelsverkets referensramar”

Peter Lundmark är chef på Skellefteå kommuns måltidsavdelning. Han menar att maten ligger inom ramarna:

– De måltider vi levererar är näringsvärdesberäknade och ligger inom Livsmedelsverkets referensramar vad gäller totalkalorier. En kycklingrätt kan till exempel innehålla ca 390 kalorier, vilket redan ligger inom Livsmedelsverkets värden på mellan 360 och 540 kalorier för A-kost. Men då ska den äldre även lägga till tillbehör i form av exempelvis bröd, smör och sylt som gör att det totala näringsinnehållet ökar med ca 170 kalorier, säger han i ett pressutskick.

A-kost är allmänkost för sjuka personer, något som kommunen utgår från eftersom det finns många sjuka äldre inom Skellefteås äldreomsorg.

– Om en brukare vill ha annan kost, exempelvis en större portion, så är det bara att säga till om det, enligt Peter Lundmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.