Hör projektledaren om vilka fördomar det finns om att dela på saker. Foto: Pressbild

Projekt vill få människor att dela på saker

Publicerad

Ett projekt som bedrivs i fyra städer i Sverige arbetar för att få människor att konsumera mindre och dela mer på saker.
Tanken med satsningen är att delningsekonomi är en av lösningarna för ett hållbart och mer klimatsmart samhälle.

Det kan handla om högtryckstvätten som till största delen bara står i garaget. Eller skidutrustningen, bilen, släpvagnen eller gräsklipparen. Egentligen vad som helst som går att dela.  Umeå är en av de städer där det drivs ett projekt för att få människor att dela mer.

– Det vi sett är att man hellre delar sällanprodukter som verktyg och trädgårdsutrustning, medan det är svårare med kläder och leksaker som man hellre vill äga själv, säger Philip Näslund, projektledare på Sharing city Umeå.

Vill se fler delningstjänster

Projektet startade i början av 2018 och ska pågå under tre år. En del  är att engagera medborgarna och göra det enklare att leva hållbart.

Detta försöker man göra bland annat genom att skapa och utveckla digitala mötesplatser för att dela saker med varandra. Men också att stötta företag som redan sysslar med delningstjänster. Det kan handla om bilpooler, utlåning av friluftsutrustning och sportgrejer, eller cykeluthyrning med tillhörande verkstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer