Åsa Bertilsson och Marie Tiger sitter och syr på Handslaget. Båda hoppas på nya jobb. Hör arbetsmarknadssamordnare Maria Lindblad berätta om projektet i klippet här ovan. Foto: SVT.

Projekt i Vilhelmina ska ge arbetslösa ny chans: ”Kan inte gå hemma”

Publicerad

Vilhelmina kommun har under många år haft hög arbetslöshet. Men nu satsar kommunen på nya projekt för att vända den dåliga trenden.
– Man kan ju inte bara gå hemma, säger arbetssökande Åsa Bertilsson.

I januari i år hade Vilhelmina kommun en arbetslöshet på 8,6 procent. I Västerbotten är den bara högre i Åsele, Bjurholm och Norsjö. Men det sista året har antalet arbetslösa ändå minskat i Vilhelmina.

För drygt ett år sedan startade kommunens nya arbetsmarknadsenhet med bland annat projektet Handtaget. Handtaget riktar sig till människor som av olika anledningar har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Hoppas på fast tjänst

Cathrine Desén Figaro från Vilhelmina är arbetslös och hoppas att Handtaget ska hjälpa henne vidare till en fast tjänst.

– Först och främst en fast halvtid så att man inte behöver bekymra sig om morgondagen. Ett arbete med blandade uppgifter så det inte blir så monotont. Det skulle vara drömmen faktiskt, säger Cathrine Desén Figaro.

Åsa Bertilsson i Vilhelmina arbetade tidigare på COOP men hennes ryggproblem gör att hon nu söker andra arbeten. Även Marie Tiger är utan jobba efter utmattningssyndrom.

”Viktigt med det sociala”

På Handtaget får man arbetsträna och dessutom ett socialt sammanhang.

– Man kan ju inte bara gå hemma. Det är så viktigt med den sociala biten. Att få träffa folk. Och en inkomst är ju inte heller fel, menar Åsa Bertilsson.

– Att få jobba med ett trevligt gäng. Alla är omtänksamma. Jag trivs jättebra här. Jag har verkligen hittat hem, säger Marie Tiger.

Arbetslösheten i kommunerna januari 2019

Visa

Åsele 9,1 procent

Bjurholm 9,0 procemt

Norsjö 8.8 procent

Vilhelmina 8,6 procent

Nordmaling 7,5 procent

Lycksele 7,0 procent

Storuman 6,3 procent

Dorotea 6,1 procent

Skellefteå 5,7 procent

Vännäs 5,7 procent

Vindeln 5,5 procent

Umeå 5,2 procent

Robertsfors 4,9 procent

Malå 4,5 procent

Sorsele 4,5 procent

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer