Hör Gun-Marie Nilsson som får riktigt långt till busshållplatsen Foto: SVT

Protester mot att Skellefteå gör om busslinjer

Uppdaterad
Publicerad

En busslinje som planeras att dras in väcker ilska i Skellefteå. Äldre som får långt till bussen har nu startat en namninsamling för att få behålla sin busslinje.

Gun-Marie Nilsson som bor på Björkebogatan mellan Degerbyn och Stämningsgården är en av dem som protesterar.

– Det är ett mycket dåligt förslag som drabbar många här i området, konstaterar hon.

Vill få fler att pendla

Kommunens ambition är att skapa en rakare, snabbare och mer turtät trafik i stan genom att fyra busslinjer blir tre.

– Vi har i princip två linjer som går på varandra och har velat hitta ett sätt att få fler att börja pendla till och från jobbet, förklarar Petra Bassioukas Hanseklint som är trafikingenjör vid Skellefteå kommun.

Men även i områden som Moröhöjden öster om centrum har den planerade indragningen väckt irritation. För även om kommunens riktlinje säger att ingen ska behöva ha längre än 400 meter till bussen så blir det för en del drabbade längre.

Förstår att de är upprörda

Nu öppnar trafikingenjören för ett omtag i just det området.

– Jag förstår att de är upprörda eftersom det betyder att de vill ha bussen kvar. Vad vi tittat på tidigare är bland annat statistiken som visar att det här är ett område med relativt lågt resande men vi får kika på om det på något sätt kanske går att förlänga linjen vissa tider, säger Petra Bassioukas Hanseklint.

Förändringarna ingår i den kollektivtrafikplan som politikerna ska ta ställning till bland annat i kommunstyrelsen den 9 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.