Psykiatrin vid Norrlandsuniversitets sjukhus får kritik av Inspektionen för vård och omsorg. Foto: SVT

Psykiatrin anmäldes – får kritik av IVO

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar kritik mot psykiatrin vid Norrlands universitetssjukhus. Bland annat konstaterar det att det inte verkar gjorts någon bedömning om Mikaela Bergström kunde ansvara för sina läkemedel själv.

Mikaela Bergström anmälde psykiatrin vid Norrlandsuniversitets sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg bland annat efter att hon skickats hem med 560 tabletter vid utskrivning. Händelsen har granskats och IVO har funnit brister i både dokumentation och informationsöverföring.

Enligt granskningen av ärendet pekar IVO bland annat på att det inte framgår om man gjort någon bedömning om Mikaela själv kunde ansvara för sina läkemedel.

Skrevs ut hastigt

IVO har också funnit brister i dokumentationen när det gäller bedömningen av egenvård. Det har också sett att informationsöverföringen inte fungerade mellan vårdenheterna.

– Patienten skrevs ut från slutenvården hastigt. Utan att kommunen informerades. Stödet hann inte anpassas efter patientens behov. Detta medförde ett sämre mående för patienten, skriver IVO i sitt beslut.

IVO tar dock inte ställning till om personalen brustit i att Mikaela de 560 tabletterna, eftersom detta inte finns dokumenterat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer