Psykisk ohälsa bland studenter ökar enligt Ungdomsbarometern vid SACOS studentråd. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Psykisk ohälsa ökar kraftigt bland studenter

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en undersökning har den psykiska ohälsan ökat bland studenter. Värst drabbade är kvinnliga akademiker. Samtidigt visar det sig att enbart en av tio söker vård hos studenthälsan.

Studenternas psykiska ohälsa beror till stor del på bostadsbrist, ekonomisk situation och en oviss framtid. Det visar undersökningen, som gjorts av Ungdomsbarometern för Sacos studentråd,  och baserar sig på 1000 online-svar samt en jämförelse med CSN:s undersökningar.

En av tio söker hjälp

Enligt undersökningen har hälften av studenterna upplevt försämrad hälsa det senaste året, men bara en av tio söker hjälp. Den grupp av studenter som är värst drabbad är jurister, naturvetare och medicinare.

– Vi vill att Studenthälsan på Sveriges lärosäten får utökade resurser och ett bredare uppdrag, säger Malin Påhls Hansson, ordförande Sacos Studentråd. 

Ökning av de som söker för psykiska besvär

Studenthälsan vid Umeå universitet uppger att antalet som söker sig till dem för problem relaterat till psykisk ohälsa har ökat.

2014 låg andelen sökande för psykiska besvär på 18 procent, jämfört med 2017 där siffran låg på 29 procent.

– Vi har upplevt en ökning de senaste åren, förut sökte en större del sig till oss för fysiska besvär, säger Helena Lindvall, chef studenthälsan vid Umeå Universitet

Samtal eller vård

Studenthälsan arbetar förebyggande, tar emot alla studenter som söker sig dit och gör en bedömning.

– Vissa kan vi hjälpa med till exempelvis stödsamtal medan andra behöver hänvisas vidare till hälso- och sjukvården, säger Helena Lindvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.