Hör vad psykologen Per Höglund ger för tips om man känner oro inför att möta människor igen. Foto: SVT

Psykologen tipsar: Så kan du tänka när samhället öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Många känner lättnad över att samhället sakta men säkert återgår till det normala igen. Men för en del kan det kännas vemodigt att helt plötsligt ändra sitt beteendemönster som vi haft det senaste året.

– Det finns en grupp som har haft ett högre risktänk i pandemin och för de personerna kommer det här väcka mer obehag, säger Per Höglund, psykolog vid Umeå universitet.

Efter att vi hållit avstånd och tänkt på att inte umgås med onödigt många personer uppstår en förväntan att vi ska återgå till ett normalt liv när restriktionerna lättar. För många är det efterlängtat men för en del känns det olustigt eftersom pandemin har blivit en del av det normala.

– Människor är väldigt sociala och brukar anpassa sig efter varandra och det kommer även att hända här, säger Per Höglund.

I klippet ovan tipsar Per Höglund om vad man kan tänka på när vi möter människor igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet