Foto: Skärmdump från Region Västerbottens sociala medier och film

Publicerade film mot flygskam – nu backar Region Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan la Region Västerbotten ut en film på sociala medier som tog ställning för flygtrafik. Filmen har väckt häftig debatt och efter massiv kritik togs den på måndagen bort. Nu backar regionen och menar att filmen innehöll felaktigheter.

I filmen lyftes bland annat begreppet ”flygskam” fram som mobbning mot glesbygdsföretagande. Publiceringen väckte stark kritik från bland annat vänsterpartister och miljöpartister.

Nu har filmen plockats bort och Region Västerbotten skriver på sociala medier att ”Budskapet i filmen var onyanserat och innehöll felaktigheter.”

”Fokus låg fel”

Thomas Hartman, chef för externa relationer och strategisk platsutveckling på Region Västerbotten, är den som beställt filmen men också tagit beslutet om att ta bort den igen.

– Fokuset i filmen låg fel. Flyget behövs men fokus bör ligga på miljön. Efter att vi tagit del av reaktioner så uppfattade vi att den måste ändras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.