Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör forskarna Lars-Anders Carlson och Niklas Arnberg om hur dom arbetar för att kartlägga viruset. Foto: SVT/Rafie Karim

Forskare ett steg närmare vaccin mot diarré: “Kan rädda liv”

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Umeå universitet har lyckats ta reda på hur ett av de vanligaste virusen som orsakar diarré ser ut i detalj. Med hjälp av denna forskning kan vetenskapen vara ett steg närmare ett vaccin.

Magsjuka och diarré vill ingen drabbas av, men många gör det. Diarré är också en av de vanligaste orsakerna till död hos barn runt om i världen.

Det virus som forskarna i Umeå nu lyckats kartlägga, adenovirus typ F41, leder till diarré, uttorkning och stort lidande, särskilt i u-länder, där det inte finns tillräcklig vård.

Varje år dör 50 000 barn på grund av detta adenovirus.

”Kan rädda liv”

Nu har två forskargrupper i Umeå tillsammans tagit fram den första detaljerade, tredimensionella bilden på adenovirus typ F41.

Genom att närstudera det, ner på minsta atomnivå, har forskarna sett hur just detta virus skiljer sig från andra adenovirus.

Nu när vi vet hur viruset ser ut har vi fått ledtrådar till vilka protein man kan använda vid tillverkning av ett vaccin. Den här upptäckten kan alltså ligga till grund för vaccin mot den här typen av diarrésjukdom – och rädda liv, säger Niklas Arnberg, professor i virologi.

Klarar magsäckens sura miljö

Det som är speciellt med F41 är att det klarar av att passera den sura miljön i magsäcken. I och med att forskarna nu kartlagt viruset ner på atomnivå, ökar också förståelsen för hur viruset kan överleva i den sura miljön.

Förhoppningen är att fortsatt forskning kan ge svar på om viruset, tack vare sin förmåga att överleva i magen, kan användas som ”bärare” av ett vaccin. På så sätt kan vi tillverka ätbara vaccin, även mot andra sjukdomar som till exempel covid-19, säger Niklas Arnberg.

Forskningsrapporten har nyligen publicerats i tidskriften Science Advances.

Se mer i Fråga Doktorn på måndag 18 januari kl 18.45 i SVT1 och SVT Play.

Relaterade program

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet