Nästa vecka ska eleverna till badhuset Navet i Umeå. Foto: SVT

Rädda för att bli smygfotade – vill inte bada med killarna

Uppdaterad
Publicerad

Friskolan Prolympia i Umeå ser nu över möjligheterna att dela upp tjejer och killar vid badundervisningen. Det är tjejer på högstadiet som larmat skolledningen om att de inte känner sig trygga i badhusmiljön, bland annat är de oroliga över att bli smygfotograferade.

Nästa vecka ska Prolympiaskolan i Umeå bada på Navet. Men nu framför flera tjejer på skolan ett önskemål om att slippa bad med killarna med risk för att bland annat bli fotograferade. Den bakomliggande anledningen till tjejernas reaktion är en händelse i fjol då en elev blev fotograferad i badhuset och en bild spreds.

Eleven som vill vara anonym beskriver hur en kille i hennes klass fotograferat henne med sin mobil när hon stått på bassängkanten. Först förstod hon inte vad han gjort med sin telefon men sen blev hon fundersam.

– Jag berättade för läraren att jag trodde att han tagit kort på mig. Personen nekade först men sen kom fram att han hade gjort det. Jag tror att han skickade den till sina kompisar som skickade vidare. Läraren ringde föräldrarna och kallade till möte och där togs bilden bort men det finns säkert andra som har kvar den, berättar hon.

Rektorn: ”Agerat utifrån att flera elever har känt otrygghet”

Tillsammans med skolans rektor, kurator och bibliotekarie träffades eleverna på ett möte för att prata mer om önskemålet och oron. Enligt Håkan Rodling som är rektor på skolan ville man lyssna in eleverna.

– Vi har agerat utifrån att flera elever har känt otrygghet, vi var ute och lyssnade hur de känner kring det här och lyfta det och diskutera. Det är en jättestor utmaning, i vårt uppdrag som skola, ska vi se till att alla elever är trygga så vi får ta detta på allvar, berättar han.

Redan i höstas klagade tjejerna över att de kände sig otrygga att bada med killarna berättar en annan elev på skolan. Men det är inte förrän nu, en vecka innan de ska bada, som frågan har tagits upp av ledningen berättar eleverna.

”Rent praktiskt går det att lösa”

Eleven förklarar att mycket av otryggheten handlar om utseende och rädslan för att bli stirrad på eller fotograferad i badkläder.

– Man känner sig inte trygg att stå där inför alla med nästan inga kläder på. De har sagt att de delar upp tjejer och killar och jag hoppas att de gör det för vår skull. När vi pratade med killarna sa de att de inte skulle göra något men det kan man kanske inte lita på, säger hon. 

Håkan Rodling berättar för SVT att det skulle kunna vara ett alternativ att dela upp killarna och tjejerna nästa vecka men att det inte är bestämt än.

– Rent praktiskt går det att lösa, vi får se hur vi hanterar det. Utgångspunkten är att vi inte vill göra det, för var ska man då dra gränsen i framtiden, ska man dela på matten till exempel, säger han.

Bra tillfälle för tjejerna att få sin röst hörd

Flickan som blev fotograferad berättar att det som inträffat är jättetråkigt men att hon nu i efterhand inte tänker på händelsen särskilt ofta. Mötet som anordnades tyckte hon var ett bra tillfälle för tjejerna att få sin röst hörd och hon likt många andra vill att badet ska delas upp.

– Jag vill bada tjejer för sig, det är tryggast så. Jag tror att lärarna pratar om det nu även om vi tog upp det för mer än en månad sen. Alla tjejer vet vad vissa killar kan säga när man har kläderna på, man vill inte riskera att få ännu värre kommentarer när man har badkläder, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.