Räddningschef i beredskap Ingemar Samuelsson. Arkivbild. Foto: SVT

Räddningschefen efter branden: ”Så här ser det ut i glesbygden”

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen brann en villa ner i Storbäck, Dorotea. En person befaras ha omkommit i branden. Trots att räddningstjänsten gjorde sitt bästa för att komma fram i tid skulle det visa sig vara för sent.

Den första styrkan, från Borgafjäll var framme på platsen efter 35 minuter. Senare anslöt sig huvudstyrkan till branden, men de bedömde ganska snart att det inte skulle vara möjligt att skicka in rökdykare i huset.

– Vi var ett 13-tal brandmän på plats. Men numerären spelar inte så stor roll när brandförloppet har gått så långt, konstaterar räddningschef i beredskap Ingemar Samuelsson.

Platsen som huset ligger på befinner sig mitt emellan flera brandstationer, någonting som innebar att utryckningstiderna blev långa menar han.

– Så här ser det ut i glesbygden, folk bor där de bor och det är långa insatstider, säger Samuelsson.

En saknas efter branden

Polisen söker nu efter den person som saknas efter branden. Mycket pekar mot att personen omkommit och personens anhöriga har blivit informerade om händelsen.

Det blir nu upp till polisens tekniker att försöka fastställa om någon omkommit i branden och vad brandorsaken kan ha varit. Just nu är glödbädden väldigt varm och det kan komma att dröja något dygn innan det blir möjligt att undersöka platsen, berättar Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.