Huset låg centralt i Umeå på Haga, mitt emellan Blå vägen och sporthallen på Gammlia. Foto: Ida Thellenberg

Räddningstjänsten: ”Det brann från alla fönster”

Uppdaterad
Publicerad

Under natten har ett 20-tal brandmän arbetat på platsen. Enligt insatsledaren är det mycket ovanligt att ett hus brinner så mycket så fort.

Håkan Iseklint är insatsledare på räddningstjänsten i Umeå. Han berättar att den här typen av snabba brandförlopp är väldigt ovanliga. Någonting som tyder på att branden skulle kunna vara anlagd.

– Det var helt övertänt när vi kom dit, det brann ifrån alla fönster.

Brukar det kunna brinna så mycket så snabbt?

– Nej, det är väldigt ovanligt att det är så,  speciellt i stan. Om man har långa avstånd så kanske. Men inne i stan brukar det inte hinna brinna så mycket innan vi är framme.

Spridningsrisk

Huset gick inte att rädda?

– Det fanns ingen möjlighet att rädda huset som det såg ut när vi kom dit. Men det var mycket gnistregn så det fanns absolut en spridningsrisk, det var lite kritiskt där ett tag.

Hur ser läget ut för närvarande?

– I natt har det varit helt lugnt, vi har några personer som är där och bevakar. Det glöder ju en del därunder plåttaken men det är ingenting som riskerar att sprida sig. Vi kommer ha folk där i fortsättningen till och från under hela dagen, säger Håkan Iseklint.

Polisen har ännu inte kunnat bekräfta att huset var tomt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.