Räddningstjänsten har nu vänt sig till MSB för att få svar på vems ansvar det är att dirigera trafiken vid olyckor. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Räddningstjänsten har fått nog – skickar skrivelse till MSB

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i flera inlandskommuner upplever att de allt oftare får utföra polisens arbetsuppgifter – nu vill de veta vad som gäller.

Efter trafikolyckan i Sorsele förra tisdagen riktar deltidsbrandmannen Niklas Sandqvist kritik mot att polisen inte dök upp vid olyckan – men det här är inte en isolerad händelse.

De senaste månaderna har polisen inte dykt upp vid en rad trafikolyckor, enligt räddningstjänsten i Sorsele och Storuman.

– Vi har problem med att få polisen på plats vid trafikolyckor i inlandet, säger Jan Fransson, räddningschef i Sorsele.

Strid om dirigering av trafik

Efter två olyckor i Storumans kommun före jul uppstod en diskussion med polisens regionledningscentral i Umeå. Enligt polisen var trafikdirigering vid händelserna ett kommunalt ansvar. Men räddningschefen i Storuman, Lars-Erik Sundqvist, hävdar att trafikdirigering alltid varit polisens ansvar. 

– Vi har mandat att stoppa trafik vid olyckor. Men jag vill påstå att vi inte har laglig grund att dirigera trafik, säger Lars-Erik Sundqvist.

För att reda ut vad som gäller lämnade han in en skrivelse till polisen.

Jurist ska titta på skrivelsen

Skrivelsen har nu landat på rikspolisstyrelsens juristers bord. Lars-Erik Sundqvist har också lämnat skrivelsen till myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Till SVT Nyheter Västerbotten meddelar MSB att man tittar på frågan och kommer att arbeta fram ett svar inom de närmsta veckorna.

Kände inte till kritiken

Anna Jonsson, polisområdeschef i Västerbotten, menar att räddningstjänsten ibland får hantera trafikdirigering.

Ska det behövas att en myndighet utreder det här?

– Jag kände inte till att den här kritiken fanns överhuvudtaget. Jag är för dåligt insatt i frågan för att bemöta kritiken i dag, men jag tar jättegärna en dialog med dem och så ska vi så klart komma fram till ett svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.