Christer Björkman, räddningschef i beredskap i Umeå. Foto: Räddningstjänsten/SVT

Räddningstjänsten varnar: ”Det är mycket torrt”

Publicerad

Det är mycket torrt på flera håll i Västerbotten och risken för gräsbränder är stor. Räddningstjänsten uppmanar människor att vara försiktiga med eldandet.

– Det kan bli aktuellt med eldningsförbud men inte i dagsläget, säger Christer Björkman, räddningschef i beredskap i Umeå.

Flera gräsbränder har uppstått i Västerbotten den senaste tiden. Enligt prognosen ska det inte regna de närmaste tio dagarna i Västerbottens kustland. Men än så länge är det inget eldningsförbud.

– Det är en inskränkning över människors rätt att grilla ute i naturen så vi brukar vara försiktiga med att utfärda eldningsförbud. Det är bättre att informera om riskerna med att elda och det brukar fungera väldigt bra. Folk är medvetna om att det är farligt, säger Christer Björkman.

Räddningstjänsten vill att folk tänker efter innan man eldar.

– Det är mycket torrt. Elda inte i naturen och bränn inte gräs om det blåser. Om man ska elda är det bättre att göra det tidigt på dagen. Det är relativt kallt på nätterna och fuktigt på morgonen, säger Christer Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.