Hör Fredrick Berglund berätta om rekryteringsresorna till Finland Foto: SVT/arkiv

Raggade folk i Finland – nu är bristen över i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele kommun har haft stor brist på sjuksköterskor. Det har lett till stora kostnader för hyrpersonal som fyllt de vakanta tjänsterna.

Men nu har man lyckats vända trenden och i vår blir personalstyrkan faktiskt fullbemannad.

– Det känns fantastiskt, säger Fredrick Berglund som är enhetschef för vård och omsorg i kommunen.

Fem sjuksköterskor har anställts i Lycksele kommun sedan förra året, två under 2018 och ytterligare tre i år. Den sista av dem börjar i mitten av april och då är personalstyrkan komplett.

En del i framgången har varit resor till Vasa i Finland där kommunen raggat sjuksköterskor med löfte om högre lön, senast i december. Ett par har redan flyttat och bosatt sig i kommunen och förhandlingar pågår med ännu ett par.

– Resan till Finland har betytt mycket, men den främsta framgångsfaktorn har varit att jobba med arbetsmiljön. Mina arbetskamrater sjuksköterskorna har varit goda ambassadörer och spridit att vi är en bra arbetsplats med bra arbetskamrater, säger Fredrick Berglund.

Nio miljoner på hyrpersonal

Fram till slutet på maj i fjol hade kommunen lagt omkring fyra miljoner på hyrpersonal för att då täcka upp de vakanta tjänsterna. Vid årets slut hade summan växt till nio miljoner kronor.

– Men eftersom vi haft vakanser, de har ju inte lyft några löner, så hamnar underskottet på omkring 3,6 miljoner, säger Berglund, som tycker att det varit värt pengarna:

– Jag har valt att bemanna upp med bemanningspersonal för att hålla nere arbetsbelastningen. Jag har varit rädd om de sjuksköterskor jag har.

Vill fortsätta rekrytera

När personalstyrkan i år blir fullbemannad tror Berglund att kostnaderna för hyrpersonal minskar så pass att kommunen går plus minus noll, eller något plus till och med. Och nu vill han fortsätta rekrytera.

– Jag tror på att anställa fler sjuksköterskor än vi behöver. På året går det ändå ihop om någon blir föräldraledig, sjuk eller åker på kurs. Det blir en ren vinst för kommunen, säger Fredrick Berglund.

Hur menar du?

– Det blir mycket billigare än att ha hyrpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.