”Folk får bara köpa fem flaskor” – hör mer om apotekens ransonering Foto: Josefine Holgersson, SVT

Ransonering på handsprit – slut i butikerna

Publicerad

I samband med att coronaviruset spreds till norra Sverige har apotekens tillgång på handsprit och andra desinficeringsmedel börjat sina.

Apoteket införde då ransonering.

– Folk får bara köpa fem flaskor var, ändå är det helt slut, berättar Ema Gaschi, egenvårdsrådgivare vid Apoteket på Avion i Umeå.

Flera produkter går åt extra snabbt i apotekens hyllor. Förutom värktabletter och receptbelagda mediciner så vill kunder köpa handsprit eller liknande desinficeringsmedel.

– Även väteperoxid är tyvärr också slut, folk kommer in och frågar hela tiden, säger Ema Gaschi som menar att apoteken just nu har extra tryck med anledning av coronasmittan i Sverige.

Coronaviruset i Västerbotten

Väntar på ytterligare leverans

Vid hennes apotek väntar man på ytterligare leverans av handsprit, men onsdagens leverans uteblev.

Flera andra apotekskedjor som SVT Nyheter Västerbotten talat med vittnar om samma läge, hyllorna gapar tomma på handsprit och det är tomt även på lager.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet